ARDAHAN DERNEK BAŞKANI AHMET DEMİRBAŞ DERNEKLERİ TANIMLADI

30 Eylül 2013 Pazartesi



ARDAHAN DERNEK BAŞKANI AHMET DEMİRBAŞ 
DERNEKLERİ TANIMLADI.. DERNEKLERİN GÖREVLERİ 
HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİ DİLE GETİREN AHMET DEMİRBAŞ 
DERNEKLER BİRER STK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIDIR DERNEKÇİLİK
EN KISA VE ÖZ OLARAK TOPLUMA KARŞILIKSIZ HİZMET ETMEK DEMEKTİR.. DİYE KONUŞTU
İŞTE AHMET DEMİRBAŞ'IN MESAJI

Derneklerin Günümüzdeki Önemi
Dernekler birer ( STK ) Sivil Toplum Kuruluşlarıdır. Dernekçilik en kısa ve öz olarak "Topluma karşılıksız hizmet etmek" demektir.

Sivil Toplum Kuruluşları hepimizin bildiği aynı amaç ve hedeflerde birçok bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları kuruluşlardır. Sendikalar, odalar, dernekler ve vakıflar sivil toplum kuruluşlarıdır. Demokrasilerde nasıl ki, siyasal partiler olmazsa olmazı ise, Sivil Toplum Kuruluşlarında Demokrasinin olmazsa olmazıdır.

Hemşeri Dernekleri
Ülkemiz 1970’ler den itibaren, Karadeniz, iç Anadolu, Doğu ve güneydoğu ana dolu bölgeleri yoğun bir iç göç dalgasına tanık oldu. Bu hızlı göç dalgası toplumda büyük bir alt üst kimlik yaratırken, diğer yandan sosyal devletin yetersizliğinden kaynaklanan zor yaşam koşullarıyla mücadele etmeyi zorunlu kıldı. Ve bu durum çeşitli derneklerin, sivil toplum örgütlerinin kurulmasına sebep oldu. Hemşeri dernekleri de bunlardan biridir.
STK’lar halkın sesi, gözü ve kulağıdır. Devlet ve halkın arasında bir köprüdür. Devletin ve vatandaşların tüm hak ve hukukunun savunucusudur.

Sivil toplum kuruluşları sadece düşüncelerini ifade eden değil, aynı zamanda proje üreten, sorunlara çözüm arayan, bilimsel araştırmalar yapan, hizmet eden ve barışçıl bir yapıya sahiptir. Bu İşbirliği ülkemiz için büyük yarar sağlayacaktır. Her Sivil Toplum Kuruluşları amaçları doğrultusunda çalışmalar yaparak devlete katkı sağlamaktadırlar.

Dernekler siyasetin üstündedir.
Sorunları çok olan bir toplum olduğumuzu düşünürsek dernek bu sorunlara bir parça olsun çözüm bulmada bir araçtır. ‘’Dernek siyasetle uğraşmaz’’ bu madde her derneğin tüzüğünde yer alır. Dernekler her siyasetin üstündedir. Çünkü her siyasi görüşten insanı içinde barındıran, toplumun tüm problemlerini tarafsız bir duruşla rahatlıkla görebilen içinde barındıran, toplumun tüm problemlerini tarafsız bir duruşla rahatlıkla görebilen ve yeri geldiğinde savunmasını yaparak çözüme giden kurumlardır.

Bu yüzden tek bir siyasi görüşün taraftarıymış gibi durmak farklı görüşteki insanlara saygısızlık anlamını taşıyabileceği gibi tarafsız olabilmeyi de dernekçiliğin gelişmesini de engeller. Özellikle dernek yöneticilerinin kendi siyasi görüşlerini ön plana çıkarmaya çalışması; başta dernek tüzüğüne aykırıdır. Daha önemlisi fikirlere saygı, eleştirilere açık olabilmek, adalet ve dürüstlük gibi kavramlar zaten dernekçiliğin de temel ilkelerindendir. Bunun aksine olan davranışlar derneğe de dernekçiliğe ve topluma zarar verir.



Dernekler toplumsal sorunlara kayıtsız kalamaz
Dernek bize yıllardır görmediğimiz veya haberleşme imkânı olmadığımız dostlarımıza arkalarımıza ulaşmada bir vesile olur. Bir hastamıza kan aradığımızda zaman kaybı olmadan bu ihtiyacımızın karşılanmasını sağlar. Düğün, sünnet veya cenazemiz olduğu zaman sevinçlerin paylaşılarak artmasına ve acılarlın paylaşılarak azalmasına vesile olur. Toplum bireylerden oluşur ve hiç kimse toplumdan uzak tek başına yaşayamaz. Bu yüzden toplumu oluşturan bireylerin toplumsal sorunlara kayıtsız kalmaması ve tabi ki derneklere katılması, destek vermesi gerekir.
Dernekler aynı yöre insanının toplanma noktası olmak ve her türlü sosyal, kültürel, ekonomik ve sportif faaliyetlerini gerçekleştirmek için vardır; onları daha özgül ve yerel bir sorundan, daha büyük ve kapsamlı bir mücadeleye akıtabilmenin aracıdır ve her şeyiyle buna uygun bir yapılanma içerisinde olmalıdır. Kurum ve politikaları amaçlaştırıp kitleleri araçsallaştıran ya da bu sonuca yol açabilecek tutum ve davranışlardan özenle kaçınılmalıdır.

Derneklere Kadın Katılımını özendirilmelidir
Özellikle de kadınların dernek faaliyetine katılımı özendirilmelidir. Birçok hemşeri derneğinin, kahve ve kumarhaneden farksız olması, müdavimlerinin erkek olması üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konudur. Özellikle bir mücadele geçmişi de olmayan bölge ve semtlerde, kadınların derneklere alabildiğine uzak durmalarına yol açmaktadır. Buna ailenin erkek bireylerinden gelen baskı da eklenince, derneklerde kadınları görmek olanaksızlaşır. Kadınların derneklere gelmesini sağlayacak ve garanti altına alacak önlemler özel olarak alınmalıdır. Dernek bünyesinde kurulacak bir kadın komisyonu, kadınlar ve çocuklar için özel etkinlikler vb. gibi değişik yol ve yöntemler bulunmalı ve uygulanmalıdır.

Dernekler hemşeri ilişkileriyle toplumu bir araya getirerek sosyal faaliyetlerde ve etkinliklerde bulunması gerekmektedir ve dernekler güç dengesini oluşturması gerekiyor. Bu gücünü de üyelerinden almaktadır. Derneklerin dışa karşı kendi aralarında dayanışma ve uzlaşma yapması gerekiyor. Başka şekilde üyesinin ve yöresinin hak ve menfaatini koruması mümkün değildir



Ahmet Demirbaş
Psikolog
İstanbul ARDAHAN İL DERNEK BAŞKANI

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ardahan Sayfaları © 2013 | Designed by , in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and Forum